Lautvesi

lautvesi.bmp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajo-ohje: Käänny Lokalahti - Uusikaupunki -tieltä etelästä päin tultaessa vasemmalle tienhaarasta jossa lukee "Pitkäluoto 2". Hiekkatie jatkuu melko mutkittelevana eteenpäin ja tasan 2 km päästä tulee metsätaipaleen keskellä vasemmalle mustapohjainen tienviitta "Pitkäluoto 2" (yllä olevassa kartassa kyseinen risteys on aivan oikeassa reunassa). Itse asiassa siis Lokalahti - Uusikaupunki päätieltä on Pitkäluotoon 4 km.

Tästä alueesta käytetään monia nimiä kuten Pitkäluoto, Lautvesi ja Ruskiavuorenaukko. Itse asiassa koko vesialue on Lautvettä, mutta sen eteläisintä osaa kutsutaan Ruskiavuorenaukoksi. Vesialueen halkaiseva pengertie puolestaan johtaa Pitkäluotoon. Useimmiten alueen lintuja havainnoidaan pengertien varrelta eri kohdista. Talvisin alue pysyy virtausten takia pitkään sulana ja toisaalta aukeaa keväällä aikaisin, minkä takia se kerää paljon vesilintuja. Alue onkin sekä keväin että syksyin eri vesilintulajien suosiossa, erityisesti joutsenten ja sotkien. Vohlon saaren pohjoispäähän voi kävellä katselemaan pohjoisen puolella olevan vesialueen linnustoa, Ruskiavuoren alue täytyy seuloa tieltä koska saaren etelärannat ovat rakennettuja.

Alla kuvaa ennen Vohlon saarta olevalta sillalta pohjoiseen Lautvedelle päin.

img_7060.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alla näkymä pengertien ensimmäiseltä sillalta etelään Ruskiavuorenaukolle päin.img_7058.jpg 

Alla Vohlon saaren toukokuista rantaniittyä. 

img_7061.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaikka alue on lähinnä vesilintujen kannalta mielenkiintoinen, niin seudun metsät ovat melko reheviä ja myös linnustollisesti mielenkiintoisia. Samoin alueella näkee usein muuttoaikoina petolintuja ja pesimäaikaan mm. kalasääskiä saalistelemassa.

Vohlon saaren rehevää lehtometsää.

img_7062.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näkymä Vohlon saaren toiselta sillalta koilliseen Lautveden suuntaan. Oikealla Vohlon saaren pohjoiskärkeä. 

img_7070.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pengertien Pitkäluodon puoleisessa päässä oleva niemi jonka kärjestä pääsee hyvin näkemään Lautveden alueen, korkealla vedellä tarvitaan saappaat (kuvassa keskellä niemeen johtava polku). 

img_7071.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näkymä Pitkäluodon puoleiselta sillalta etelään Ruskiavuorenaukolle päin. 

img_7066.jpg