Liesluoto

liesluoto.bmp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajo-ohje: Pyhämaan kirkolle menevältä tieltä käänny vasemmalle tienhaarasta "Lyökki 13". Aja tätä noin 9 km kunnes tulee kyläalue jonka keskellä oikealle tienhaara "Vasikkakari 1" (ks.kuva 1). Tätä tietä 50 m päästä jyrkästi vasemmalle ja ajetaan 1.5 kilometriä kunnes tulee pitkällä suoralla oikealle tienhaara "Liesluoto" (ks. kuva 2). Tätä tietä 1 km kunnes vasemmalle tienhaara "Penninperä" (ks. kuva 3). Pitkän suoran jälkeen tie kaartuu oikealle. Oikealle haarautuu mökkiteitä, älä mene niille (puomitettuja). Jätä auto kalliolle ennen kuin tie alkaa kaartua alas oikealle, 700 m Penninperän tienhaarasta (ks. kuva 4).

img_6672.jpg 

 Kuva 1. Vasikkarin ja Liesluodon  tienhaara Kukaisten kylässä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_6671.jpg

 Kuva 2. Liesluodon tienhaara Vasikkarintien varrella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 img_6668.jpg

Kuva 3. Liesluodon kärkeen suuntautuva Penninperän tienhaara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_6669.jpg

 Kuva 4. Paikka Liesluodon tien päässä minne voi pysäköidä auton.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liesluoto on tunnetuimpia ja suosituimpia mantereen tarkkailupaikkoja. Tarkkailu tapahtuu niemen länsikärjen kalliolla, josta on hyvät näköalat oikeastaan kaikkiin ilmansuuntiin. Ainoastaan itään takamaastossa oleva metsä rajoittaa matalalla lentävien lintujen näkemistä ja suoraan etelään Vasikkarin puusto estää näkemästä kauempaa menevän muuton. Huonoina puolina ovat melko pitkä kävelymatka autopaikalta (voi katsoa myös eduksi), noin 1½ km, sekä tuulensuojaisen tarkkailupaikan puute. Auton voi jättää tien sivuun kalliolle, pidemmälle ajaminen johtaa vakituisen asutuksen pihaan. Autopaikalta kannattaa suunnistaa suoraan niemen pohjoisrannalle asutuksen länsipuolelta, ja jatkaa rantaa tai rantametsiä pitkin niemen kärkeen. Autopaikalta hieman alas mäkeä mentäessä lähtee suuren männyn vierestä metsään polku, jota pitkin pääsee rantaan (saappaat tarpeen). Toki suoraan metsän halkikin pääsee, mutta maasto on melko hankalaa ja osin soistunutta. Rantoja myöten kävellessä lintuja on mukavin katsella, ja oikeastaan matka kannattaisi aloittaa pohjoisrannalla olevasta pienestä niemestä (kartassa aivan yläreunassa) joka on biotoopiltaan erinomainen (tyrnikköä ja pensaikkoa) ja jonka kärjestä näkee hyvin pohjoispuolen merialueen sekä lähisaarten rannoilla olevat linnut.

Liesluodosta näkee varsin hyvin merellä tapahtuvan muuton, ja myös mantereen puolella muuttavat linnut näkee paremmin kuin esim. Vasikkarin kärjestä. Lyökin suunnalla tapahtuva muutto jää Liesluotoon näkymättä ja merimuuton seuraamiseen Vasikkarin kärki on aavistuksen lähempänä. Liesluodon tyvellä on kuitenkin paremmat biotoopit paikallisille lepäilijöille, ja erityisesti uloimman niemen tyvellä olevasta lahdesta jatkuva niitty - lepikkoalue kannattaa tutkia. Niemen etelärannalta näkee myös pääosin Liesluodon eteläpuolella olevalla lahtialueella lepäilevät vesilinnut, joskin itäisin pohjukka jää näkymättä.

Parhaita Liesluodossa havaittuja lajeja ovat mm. ruskouunilintu, hippiäisuunilintu, punapäänarsku, arosuohaukka ja isokirvinen.

Alla näkymä Liesluodon niemen kärjestä, Vasikkarista eli lounaasta kuvattuna.

liesluoto1.jpg