Ruskio

ruskio.bmp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruskio on varsin erikoinen saari, joka herättää huomiota jo ulkonäöllään. Nimensä se on saanut tunnusomaisen punaruskeasta väristään. Biotoopiltaan ja pesimälinnustoltaan se ei ole erityisenpoikkeuksellinen, ja lintuharrastajan kannalta sen kiinnostavuus liittyy saaren korkeuteen. Sen pohjoisosassa olevalta korkeimmalta kohdalta on erinomaiset näkymät koko Pyhämaan merialueelle ja mantereen ylle. Jos haluaa hallita koko alueen muuton mahdollisimman hyvin esim. suurten lintujen osalta, on Ruskion huippu varteenotettava vaihtoehto.

Saaren ongelmana on hyvien satamapaikkojen puute. Saaren kaakkoiskärjessä on hyvä satama mutta se kuuluu saaressa olevaan mökkiin, eikä näin ollen tietystikään ole käytettävissä. Muualta ei oikein suojaisia poukamia löydy (mikä on kartan rantaviivastakin pääteltävissä), ja kovemmassa aallokossa ei veneelle ole oikein hyvää paikkaa. Käyttökelpoisin rantautumispaikka on luoteisrannalla.

Saaren luoteisosassa pesii lokki- ja tiirakolonia. Saaren keskiosa on lintujen kannalta köyhempää mutta pesimäaikana ei oikein voi tarkkailemaan rantautua linnustoa häiritsemättä. Tarkkailuun paikka siis sopii lähinnä vain alkukeväästä ja syksyllä.

Ruskio etelästä päin katsottuna

ruskio.jpg